Hygge – за уюта с любов

От края на 20-ти век, тръгвайки от датските и норвежките домове и обикаляйки целия свят, се налага думата – hyggе (“hooga”). Буквалният ѝ превод означава “да доставя кураж, комфорт и радост”. Това е състояние не само на духа на човек, но и на цялостната атмосфера, която създава в своя дом и около себе си.

Времето, прекарано с хората, които обичаш; малките жестове към самия теб, които възвръщат баланса в напрегнатия ден; действията, които те предпазват от външния свят и неговото влияние, ако се върнем още по-назад във времето и погледнем как в Средновековието хората са разбирали подобни теми.

hygge, датски термин, уют, спокойствие, радост, дом, www.literaturazamen.com

Със сигурност най-задаваният въпрос би бил как да постигнем този мечтан уют, който да ни стимулира да бъдем щастливи, вдъхновени и пълноценни. Отговорът, разбира се, би бил доста по-комплексен и индивидуален за всеки един от нас, но нека се спрем на няколко основни точки.

Като започнем от дома и си осигурим пухени одеялца, горящи свещи с приятни аромати, чай и книга в ръка, ние се доближаваме все повече до този мечтан уют. Продължавайки по пътя и работейки ежедневно върху нашите мисли, вътрешен баланс и самоусещане, завършваме картината на hygge.

Разбира се, за да се насладим напълно на процеса, трябва да го споделяме с нашите близки и приятели!

~

Източници:

Danish term “Hygge”

Hygge – etymology

Изображения – pixabay.com

Iveta Kraleva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top