Дамата с главно Д и етикеция за всеки

В стихотворението си „Жена“, Блага Димитрова блестящо описва нежния пол и ролята му в обществото и живота, преди и сега. Част от стихотворението гласи:

Как тревожно е да си жена.
Красота и усмивка да бъдеш
Сред всекидневния сив кръговрат
Вярност – срещу изменчивия вятър,
Нежност – в загрубелия свят.

Именно тази нежност, женска изтънченост и етикеция ще засегнем в сегашната статия, защото да си съвременна жена безспорно е предизвикателство. За щастие, движенията за права на жените не са били напразни и в голяма част от страните по света, последните имат право да гласуват, да шофират, да заемат ръководни позиции в компании, да гледат с увереност събеседника си, когато се здрависват с него.

Дамата с главно Д

етикеция, маниери, социални норми, социални съвети, дама, литературазамен
Източник: aliexpress.com

Някои хора казват, че дамата (както и всеки човек) трябва да обърне внимание на ръкостискането си. То не трябва да бъде грубо или прекалено отпуснато, а грациозно и внимателно. Същото важи и за начина, по който отговаря на груби въпроси, например. Главната цел не е да обидите другия, за да сте квит, поддражавайки на цялата ситуация. Важното е да излезете от дадена ситуация с достойнство, без да се чувствате засрамени от думите си. За целта, когато попаднете в спор или друга подобна ситуация, оповавайте се на фактите и коментирайте тях, не си позволявайте да отправяте нападки на лична основа към опонента си.

Горната теория се радва и на одобрението на древногръцкия философ Сократ, според който, не трябва да се отговаря на злото с още зло, защото то удвоява силите си и се натрупва в обществото.

Всяка една дама трябва да бъде надежден слушател и добър приятел. Последното е от изключително значение, тъй като всеки човек се надява това, което споделя на друг, да остане само между тях. Никоя изтънчена дама не би завързала приятелство с друга, в основата, на която, стоят сплетните и клюките.

Добрите маниери под шапката, на които влизат поведението по време на вечеря, на разговор и т.н., са източник на голяма сила. Използвайте я, за да заразите и други хора с нея.

Добри социални маниери (важат и за двата пола)

етикеция, маниери, социални норми, социални съвети, дама, литературазамен
 Източник: aquamarineofanderson.com

Всеки един човек трябва да бъде отговорен за думите и поведението си. Всекидневната етикеция е от изключително важно значение, защото благодарение на нея може да прецените как да реагирате в определена ситуация. Вежливостта е едно от най-хубавите качества, които човек може да притежава – да задържите вратата на някого, да направите чай/кафе на колегата си, безброй малки жестове в шепите ви.

Етикеция на работното място

Неслучайно едно от качеството, което е най-ценено в потенциалните служители, е работата им в екип. Дори и да не си пасвате с всеки един колега, което е напълно нормално, създайте работни правила, които да унифицират действията ви, така че да не изпадате в неприятни ситуации и остри спорове.
Доброволчеството е хубав пример, който също трябва да се изтъкне и да получи заслужено внимание. Когато правите добро, без да очаквате нещо в замяна, сте открили разковничето за по-щастлив и удовлетворен живот.

Точно като виното – отлежавайте с времето и се подобрявайте

Със сигурност на 30 години ще имате повече опит, отколкото на 20, но важното е да не спирате да се развивате и да надграждате знанията си. Не се страхувайте от промените, опитайте се да се приспособите и да намерите начин да се чувствате добре, ако сте попаднали в нова обстановка.

Общовалидни социални съвети за всеки един човек:

етикеция, маниери, социални норми, социални съвети, дама, литературазамен
Източник: townmoving.com

1) Кратки разговори – когато усетите, че даден професионален или личен разговор е приключил, оттеглете се учтиво. Не е нужно да запълвате неловкото мълчание с безброй лични истории, които биха накарали събеседника ви да се чувства още по-неудобно и да ви избягва в бъдеще.
2) Уважение – както към вас самите, така и към околните.
3) Подходящо облекло – спрямо случая. На работното място не са подходящи късите поли, за разлика от плажа. Подбирайте внимателно гардероба си.
4) Не се оставяйте да зависите от друг човек– емоционално, финансово и прочие. Бъдете по-независиви. Щастието ви трябва да зависи само и единствено от вас.
5) Поемайте последствията от действията си – колкото по-осъзнати ставате, толкова това правило по-често ще изскача на преден план. Стойте както зад думите си, така и зад решенията, които взимате.

Източници:

Главна снимка- Young Girl Reading, Jean-Honore Fragonard, 1776

The Spruce

 

 

Iveta Kraleva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top