Емоционална интелигентност – да откликнеш вместо да атакуваш

Емоционалната интелигентност е онази съвкупност от умения, които ни помагат да разбираме и назоваваме нашите емоции коректно, да завързваме успешни взаимоотношения и да ги развиваме устойчиво във времето. Тя подлежи на развитие през целия ни живот и е податлива на промяна.

За психолозите областта е сравнително нова, което ни навежда на мисълта, че занапред ще сме свидетели (и участници) на интересни резултати от различни изследвания и проучвания.

Нека разгледаме някои основни нейни характеристики, за да надникнем зад завесите и да се опитаме да разберем естеството ѝ по-добре.

Признаци за емоционална интелигентност:

  1. Съобразяваш се с чувствата на другите;
  2. Не действаш прибързано;
  3. Успяваш да контролираш и даваш желаната насока на мислите си;
  4. Приветстваш градивната критика;
  5. Осъзнаваш колко е важно да бъдеш себе си – такъв какъвто си;
  6. Демонстрираш емпатия;
  7. Радваш се на успеха на приятелите си;
  8. Винаги даваш искрени съвети на хората около теб;
  9. Можеш да се извиниш;
  10. Научил си се да забравяш и да прощаваш;
  11. Спазваш обещанията си;
  12. Помагаш на другите;
  13. Цениш психичното си здраве.

Комбинацията от вродена интелигетност (IQ) и емоционална интелигентност е тази, която определя същността на човек, неговите желания, цели и мотивацията, за да ги изпълни във времето.

Всеки, който иска да се гмурне по-надълбоко в темата, може да прочете световния бестселър “Емоционалната интелигентност” на американския психолог Даниел Голдмън. Книгата е на пазара от 27 години и се радва на нестихващ интерес от страна на читатели по цял свят. Причината е увлекателността и непретенциозността, с която е написана, а също така, защото авторът успешно преплита теоретичната и практичната страна на науката. Емоционалната интелигентност може да бъде развивана през целия живот и да влияе положително на нашия живот, Даниел Голдмън го доказва с безброй истории и примери.

~

Източници:

Emotional Intelligence: Why It Can Matter More Than IQ

13 Signs of High Emotional Intelligence

Iveta Kraleva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top