За вдъхновението извън зоната на комфорт

Комфортната зона и всичко най-интересно извън нея

Най-кратко казано комфортната зона е ситуация, в която даден човек се чувства удобно и умее да я контролира, тъй като е ограничил до минимум непредвидени фактори. Не изпитва високи нива на стрес и често възможностите и целеустремеността му не са тествани в различни ситуации, тъй като новостите са свързани с предизвикателства, които той не е готов да предприеме.

Разбира се комфортната зона има и положителни черти, защото постоянните промени не биха оказали благоприятно въздействие върху психологическото и физическо състояние на човек.

Заради това в тази статия ще разгледаме примери за това как по-често да излизаме от комфортната зона, за да запазим креативното си мислене, да развиваме въображението си и да не насърчаваме така нареченото “тунелно мислене” (наблюдава се, когато хората виждат това, което искат да видят, това, което съответства на техните моментни представи).

комфортна зона, монотонност, въображение, креативност, нови перспективи, литература за мен
Източник: www.psychehelp.com

1. Кажете “да” на нови предизвикателства – според психолозите Тод Траш /Todd Thrash/ и Андрю Елиът /Andrew Elliot/, хората се чувстват по-вдъхновени, когато са отворени за нови преживявания. Ако се намирате в проблемна ситуация, например, и не може да намерите подходящо решение на момента, не прибързвайте да се откажете. Пробвайте да я погледнете от друг ъгъл, да инвестирате време и да разгледате повече от една алтернатива за изход.

Отворете ума си за нови идеи, а това може да го направите с малки стъпки, които ще ви улеснят да стигнете до крайната цел, която на пръв поглед ви изглежда непостижима, отнемаща много време и крайно притеснителна.

Задача: Имате да изготвите презентация на определена тема и да я представите (пред екипа си на работното място, в университета, в училище и т.н.).

Решение: Не се паникьосвайте и демотивирате още преди да сте започнали. Решението е да започнете стъпка по стъпка. Изгответе план на презентацията, пригответе нужните изображения и напишете увод. Вземете си след това почивка от 5-15 минути. Продължете и повтаряйте, докато не достигнете крайната цел. Колкото по-систематично онагледявате действията си, толкова по-мотивирани ще се чувствате, за да видите резултата накрая.

2. Tърсете различни перспективи – Психолози от Тексаския изследователски университет забелязват, че хората се чувстват по-въодушевени, когато могат да сравнят работата, която извършват, с други хора в същата сфера, но станали по една или друга причина по-забелязани. Тук не говорим за типичната конкуренция, а за това да се потърси качествено съдържание, идващо от повече от един източник.

Забравете опитите да се конкурирате с някой друг. Създайте свой собствен път. Създайте своя собствена нова визия. – Хърби Хенкок

3. Упражнявайте се без напрежение – отново психолозите Траш и Елиът обясняват, че e по-вероятно хората да имат оригинални и интересни идеи, когато са работили усилено върху себе си и са развили уменията си. Това звучи напълно логично, тъй като трудно някой би се сетил да измисли нещо ново или да надгради съществуващо, ако не се е запознал в детайли с него и не е прекарал време да развие умения, които ще му помогнат да го направи.

Единственият провал е да се откажеш. Всичко останало е просто събиране на информация.

4. Когато усетите вдъхновение, поканете го в живота си – когато установите, че имате идея или становище по дадена тема, запишете ги – без значение дали е мисъл под душа или случайно сте се сетили нещо точно преди да си легнете. Има безброй приложения и тефтери, които ще ви се притекат на помощ на момента. Само оправдание не трябва да имате защо не сте го направили.

Важно нещо в тази връзка е да се научите да казвате “не”. Това е дълга тема, подходяща за отделна статия, но колкото по-бързо разберете, че не е нужно да се съгласявате и да откликвате на всяка една молба, отправена към вас, без значение нейното естество и времеемкост, толкова повече време ще имате за себе си и за своите идеи.

Източници:

Break the Monotony to Spark Inspiration

Когнитивни изкривявания

Главно изображение: Evernote.com

Iveta Kraleva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top