Кратка история на добродетелите

Завладяващи и интересни са всички текстове, свързани с историята на фундаменталните добродетели (благоразумие, справедливост, твърдост и умереност) и тяхното практическо използване, така че да изпълнят своята заветна цел – да осмислят и ощастливят човешкия живот.

Съвсем наскоро се запознах и с твърденията на Тома Аквински, виден италиански философ, в тази сфера: той заявява, че от голямо значение е не само какво, но и как даден човек извършва определено действие, защото винаги трябва да се старае да има добър край и правилно да подбере средствата, които ще използва, за да го изпълни. Тоест може да се заключи, че моралните добродетели са пътеводна звезда, но без практическа мъдрост човек ще се затрудни да подбере средставата, с които ще осъществи намеренията си.

Погледнати от друг ъгъл, добродетелите са всички настолни съвети, които всеки един от нас е получавал в живота си:

✓ бъди разумен човек – води се от разума си и бъди проницателен.

“Където глупостта е образец, там разумът е безумие.” – Гьоте

✓ бъди справедлив човек – изключително важно качество, което определя отношенията ни с другите хора, как ние приемаме техните действие, как ги оценяваме и каква обратна връзка даваме на “доброто” поведение/думи, респективно и на “лошото”.

“Ако загине справедливостта, човешкият живот няма да има вече никаква стойност.” – Имануел Кант

✓ бъди търпелив човектук смело може да закачим всички напътствия да бъдем по-упорити и постоянни в действията си.

“Приемете темпото на природата: нейната тайна е търпението.” – Ралф Уолдо Емерсън

✓ бъди умерен човек – скромността и смирението са от важно значение, за да може човек да поставя коректна оценка както на поведението на другите, така и на себе си.

“Беден е не този, който има малко, а този, който иска да има повече.” – Сенека

Добродетелите са много – ако вземем една кошница, може да я напълним с най-различни и все полезни видове от тях. А най-хубавото е, че са подходящи за всеки сезон и всяко време. Те са храна за нашия ум и източник на енергия, или казано накратко – най-голямото богатство на един човек.

Когато осъзнаеш този факт, изпитваш благодарност към хората, които са ти ги показали, защото именно добродетелите помагат в най-трудните моменти на загуба и на изпитания от различен характер. Универсално лекарство, което трябва да се предаде нататък.

~

Източници:

Фундаментални добродетели

 

Iveta Kraleva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top