Литературен дневник 2021: книгите, които прочетох

Всяка една прочетена книга носи със себе си знания, умения, опит и по този начин увеличава неимоверно безценното ни богатство.

Богатство, което характеризира нашата същност, мироглед и обноски. Това, което действително ни окачествява, а не онова другото, с което просто можем да си купим вещи.

Скромно успях да побера 10 чудесни книги в куфара “2021” и бързам да напиша по нещо за всяка една от тях:

1. “Мъртви души”, Николай В. Гогол – чудесен сатиричен роман, който проследява мечтата на един човечец да натрупа много пари чрез своята “хитра” идея. Целта на Гогол е да покаже пълната бездуховност в Русия през 19-ти век чрез поведението на своите герои. Страхотно четиво, класика, неподражаем стил на Гогол.

Препоръчвам и повестите му  “Шинел” и “Нос”. За тях писах допълнително в отделна статия, която може да прочетете тук.

2. “Новите правила”, Ласло Бок – тази книга дава възможност на всеки един човек да си отговори на въпроса защо Google е най-желаният работодател в света, както и предлага основни настолни правила и съвети за хуманно и отзивчиво отношение към всеки един служител.

Ласло Бок е заемал длъжността Старши вицепрезидент, отговарящ за подбора и кариерното развитие на персонала в Google.

3. “Чичо Томовата колиба”, Хариет Стоу – има книги, които оставят дълбок отпечатък в съзнанието на човек. Този роман неслучайно е световноизвестен, счита се, че допринася за напрежението, довело до Американската гражданска война. Любопитна е историята за създаването му, ще оставя допълнителна информация в Източниците по-долу, за да може да се запознаете с нея.

В него се разказва за робството на всички чернокожи в САЩ, като са разгледани житейските пътища на няколко героя. Тежките, но вдъхновяващо смели истории правят книгата безценна.

прочетени книги, световноизвестни книги, световни класики, известни книги, literaturazamen.com

4. “Войвода”, Любен Каравелов – кратък сърцераздирателен разказ, който се чете на един дъх. Всеки един читател ще се запознае с историята на войводата Стоян.

5. “Хоро”, Антон Страшимиров – “И се завъртат страшните, най-българските 1923 – 1925 години“. Смятам, че тези думи ще ви хванат във водовъртежа на тогавашната обстановка и ще ви държат докрай. Романът е написан, издаден и моментално забранен.

Произведението е част от училищната програма по български език и литература, но определено всяко едно допълнително препрочитане открива нови и неразбрани тогава идеи и послания.

6. “Вино от глухарчета”, Рей Бредбъри – полубиографичен роман, който ще ви отведе в детските ви години, за да може да преживеете всички специални, мили и чудни моменти още веднъж.

7. “Преспанските камбани”, Димитър Талев – втората книга от тетралогията на Димитър Талев (“Железният светилник”, “Преспанските камбани”, “Илинден” и “Гласовете ви чувам”). Невероятен стил на писане, няма как да не се почувствате част от историята. Историята и борбата на цял един народ за свобода.

Нямам търпение и останалите две книги да прочета.

прочетени книги, световноизвестни книги, световни класики, известни книги, literaturazamen.com

8. “Разказът на прислужницата”, Маргарет Атууд – Антиутопия. Разказ за един свят, в който никой човек не би бил истински щастлив.

Интересна книга, която грабва вниманието на човек и неизменно провокира множество въпроси – как, защо, кога, на които постепенно се отговаря.

9. “Момчето, лисицата, къртицата и конят”, Чарли Макеси – ето това е книга, която се чете на един дъх, защото поуките са кратко написани, но оставят дълбока следа в съзнанието на човек. Рисунките към текста и специфичната калиграфия са невероятни.

10. “Дневникът на Ане Франк”, Ане Франк – разказът на едно смело момиче. Никога не е късно да намериш вдъхновение, а Ане Франк, която завинаги остава на 15, остава ярък и светъл пример за всички нас.

Силно вярвам, че след прочита на тази книга всеки един човек би бил много по-признателен за малките неща в живота му, а и много по-отговорен за своите постъпки и решения.

Кървавата диря, която остава зад себе си националсоциализмът, няма да може никога да бъде изтрита. Невинно отнетите животи са за съжаление прекалено много. Изключително тежък, престъпен и чудовищен период от историята на човечеството.

~~~

Затварям куфара “2021” и се приготвям да пълня с нови книги и впечатления куфар “2022”.

Източници:

“Мъртви души”, Гогол

“Чичо Томовата колиба”, Хариет Стоу – история на създаване

“Хоро”, Антон Страшимиров

“Преспанските камбани”, Димитър Талев

“Дневникът на Ане Франк”

Изображения: Pixabay.com

Iveta Kraleva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top