Любими книги, споменавани в любимия сериал “Приятели”

Каквото и да се каже за сериала “Приятели” ще е малко – любим на милиони хора по света, заради ведрината, позитивността и непринудеността, която носи със себе си през всичките сезони. Всеизвестен факт е, че шестимата най-добри приятели са Джоуи, Чандлър, Рос, Рейчъл, Фийби и Моника.

Част от най-интересните книги, които са споменавани в сериала от различните персонажи и си струва да прочетем и ние, са:

◕‿◕ “Малки жени” от Луиза Мей Олкът – история за четири силни и смели сестри, които са изключително борбени и сплотени. Всяка една от тях има отличителни черти на характера, които разкриват красотата и грациозността им.

Преди Джоуи да прочете книгата сладко пита Рейчъл тези малки жени колко малки са всъщност и дали са плашещо малки (сезон 3, епизод 13). Отговорът със сигурност е отрицателен, а развитието по темата може да видите в епизода.

◕‿◕ “Сияние” от Стивън Кинг – хорър класика за едно семейство и всичко, което предстои да им се случи в хотел “Панорама”.

Неслучайно Джоуи е уплашен от книгата и я слага във фризера си, за да се чувства малко по-спокоен (сезон 3, епизод 13).

◕‿◕ “Цветя за Алджърнън” от Даниел Кийс – разказ за един обикновен човек, който става част от научен експеримент на психолози, целящи да го направят по-умен. В описанието на книгата може да бъде прочетено, че това е история за смелостта и съдбата на Чарли Гордън, който просто търси щастието.

Щастието, което Чандлър открива в по-големия апартамент на Рейчъл и Моника, спечелил го честно в игра, и няма никакво намерение да им го отстъпи и да се върне в по-малкия (сезон 4, епизод 19).

◕‿◕ “Джейн Еър” от Шарлот Бронте и “Брулени хълмове” от Емили Бронте

“Джейн Еър” – книгата разказва за живота на едно смело момиче, което от ранна възраст остава сираче. Благодарение на силния си характер и дух, Джейн Еър непрестанно се бори за мечтите и любовта си. Любопитен факт е, че романът е биографичен и илюстрира препятствията, с които самата Шарлот Бронте се е справяла в живота.

“Брулени хълмове” – единствената книга на Емили Бронте, която пленява всеки читател с историята за бурната, разрушителна и необуздана любов между Катрин и Хийтклиф и всички последици, които тя носи след себе си.

Това са едни от най-великите любовни романи на всички времена, писани от двете талантливи сестри Бронте и неслучайно Фийби и Рейчъл ги разглеждат в литературния клуб, който посещават (сезон 5, епизод 9).

◕‿◕ “Пилешка супа за душата” от Джак Канфийлд и Марк Виктор Хансен – 101 истории, които ни помагат да не забравим истински ценните неща в живота, които са невидими за очите и се усещат само със сърцето.

С тази цел Чандлър чете книгата, търсейки начин да стопли “кухите си тенекиени гърди”, защото заявява в началото на епизода, че не е човек, който плаче (сезон 6, епизод 14).

Определено сериалите и книгите са хубава част от ежедневието на всеки човек, но още по-хубаво е, когато имаме и истински приятели насреща, с които да ги споделим … I will be there for you (`cause you are there for me too).

~

Iveta Kraleva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top