Новогодишни цели: да четем повече

2024 година е тук: списъците с дневни, месечни и годишни цели е оформен и е време да започнем да изпълняваме мечтите си. Ако една от тях е свързана с книги, страхотно – специално от моята библиотека няколко препоръки спрямо нагласите и вечните теми, които ни вълнуват:

⭐️ Ако започваме годината с идеята да се усъвършенстваме на работното място, смело може да започнем с книгата “Новите правила” от Ласло Бок, която много детайлно описва философията и практиките, които са на почит в Google, един от най-желаните работодатели в световен мащаб. Ласло Бок е работил 10 години в компанията (2006 – 2016) и е заемал длъжността старши вицепрезидент по човешки операции. Книгата му трябва да бъде настолно четиво както за всеки служител, така и за работодател, защото валидира максимата – ако обичаш това, което правиш, няма да ти се наложи да работиш и един ден.

Друга книга в тази област, която много ми допадна поради засегнатите теми и наличните конкретни примери към тях, е “Making Work Work – New Strategies for Surviving and Thriving at the Office”от Julie Morgenstern – книгата излиза на пазара преди 20 години и е все така актуална, тъй като се засягат вечните въпроси за баланса между личен и работен живот; как да делигираме права и да работим добре с другите; как да приоритизираме най-важните задачи и т.н. На всеки, който му предстои да започне работа или да сменя такава, може само да кажем – Welcome to the new world of work с първа глава от книгата.

⭐️ Ако пък ни се започва на чисто новата година с обаятелно четиво, което да ни разтърси и да ни накара да се замислим за живота, неговата стойност и неподправена хубост, грабваме романа “Алексис Зорбас” от Никос Казандзакис. Накратко  – от всяка страница лъха мелодичност и красота на изказа.

Затрупана София, Новите правила, Алексис Зорбас, Преди да се родя и след смъртта ми, Те бяха 10, новогодишни обещания, новогодишен списък, книги за прочит, www.literaturazamen.com

⭐️ За любителите на българската литература и за дванайсетокласниците, на които им предстои матура, книгата “Писатели и други български омайници” от Григор Николов, е задължително четиво. Както споделя авторът – текстовете в тази книга осветляват малко известни факти, документи и писма за живота на големите български писатели и книжовници. Например, “Кой кой е в романа “Тютюн?”, “Още търсят Антимовския хан” и т.н. Когато човек знае тези любопитни и важни факти, смисълът и посланието на произведението му стават още по-ясни и интересни.

В този ред на мисли и докато сме отворили портала към българската интелигенция от XX век, няма как да пропуснем и книгата “Затрупана София” от Кирил Христов. Великолепно и увлекателно произведение – няма да има глава, след която да не искате да споделите на близък какво ново сте научили за града, за кръга “Мисъл” и за повечето известни български поети.

⭐️ Ако пък се колебаете откъде да започнете, моите две универсални препоръки са следните: “Те бяха 10” от Агата Кристи – не познавам човек, който да не е прочел криминалния роман в рамките на ден-два, сюжетът изцяло те поглъща и “Преди да се родя и след смъртта ми” от Валери Петров – с остроумие и сладкодумие ще бъдете заслепени.

Умишлено не включвам всички вечни класики, тъй като те са безброй и всяка заслужава внимание на определен етап от живота на човек. Любовни, философски, утопични – книгите са безценно съкровище.

Нека започнем годината с четене, топла чаша чай и усмивка – тази и всяка следваща!

~

 

Iveta Kraleva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top