Образование в България – УНСС, ВТУ и СУ

 „Обучението трябва да бъде процесът, който помага на всеки да намери своята уникалност.“ – Лео Бускалия

И да я развие.

Завършила съм 3 университета в България и смело заставам зад думите си, че съм изключително доволна от нивото на образование в България, както и от научените теоретични и практически уроци. Но нека да направим първоначална уговорка, че всеки един от нас трябва да преследва мечтите си и да учи това, което му е интересно. Всичко извън това правило надали ще донесе дълготрайни позитивни резултати.

Целта на тази статия е да даде няколко основни съвета по отношение на 3 специалности:

1. Икономика на търговията – УНСС.

2. Международни икономически отношения (МИО) и Международна икономика – ВТУ.

3. Икономика и право – СУ.

Първият университет, който завърших, беше УНСС – Университет за национално и световно стопанство. Бях в направление “Икономика на инфраструктурата” и последните две години от общо четири избрах за специализация “Икономика на търговията”.

Това, което ми хареса и ми беше полезно, е, че първите 2 години всички изучавахме основни специалности като Микроикономика, Макроикономика, История на икономическата теория и т.н., които да ни въведат в икономическия свят. Като човек завършил езикова гимназия, получих така нужните основи, за да се справя с материята.

Бих дала следния съвет на всеки студент: в този период да бъде колкото е възможно по-активен – да участва и да присъства на различни конкурси, семинари и конференции. По този начин ще натрупа опит, знание и самочувствие, които впоследствие ще използва както в живота, така и на работното място.

Повече информация за специалността може да бъде намерена тук – Икономика на търговията.

Първата ми магистратура беше във Великотърновския университет – МИО и Международна икономика, а втората в Софийския университет – Икономика и право. Магистратурата за някои студенти е доста по-специализирана, аз избрах по-обща. Въпреки това всеки един предмет разкриваше нова перспектива и поводи за размисъл и анализи. Допълнителната самостоятелна подготовка е жизненоважна, а практическите примери вървяха ръка за ръка с теоретичните теми.

Повече информация за специалностите може да бъде намерени тук – МИО и Международна икономика и Икономика и право.

Препоръчвам всяка една от специалностите и винаги съм срещала отзивчиви, интелигентни и мотивиращи преподаватели и колеги.

ВТУ, СУ, УНСС, Икономика и право, МИО и международна икономика, икономика на търговията, обучение тук или в чужбина, www.literaturazamen.com

Бих желала да споделя няколко мисли и смятам, че университетът като креативно средище, ми е помогнал да разбера по-добре:

  • Мисля, че всички хора оценяват много повече мира, неприкосновеността и свободата – на човека, на словото. Наша цел е да ги следваме, отстояваме и ясно да демонстрираме позицията си.
  • Успехът трябва винаги да върви ръка за ръка с основни човешки ценности, като честност, доблест и искреност. Надявам се те да са нашите пътеводни звезди.
  • Сър Джеймс Матю Бари – обичаният автор на “Питър Пан” – казва, че този, който носи светлина на другите, никога не остава на тъмно. Нека не губим надежда по пътя на професионалното и личностно развитие и да се опитваме да отделяме повече време за магически приключения, точно както прави Питър Пан.

  ~

Изображения: pixabay.com

 

Iveta Kraleva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top