Световни TED лекции – изграждане на идентичност и култура

Всеки, който желае, може да получи качествена и интересна информация напълно безплатно в Интернет пространството. В тази категория попада организацията TED – световна поредица от конференции на различни теми, водени от хора, които има какво да споделят и да покажат на всеки, че идеите си струва да бъдат разпространявани.

Учени, писатели, психолози, предприемачи и много други хора ни хващат за ръка и ни разхождат из техните проучвания, наблюдения, опит, за да сформираме мнение и да придобием знания за неща, които изграждат нашето ежедневие.

За всеки един ТED Talk са налични субтитри на български език.

1. Do school kills creativity? – Убива ли училището креативността?

Кен Робинсън е британски автор и международен съветник по въпросите на образованието в областта на изкуствата към правителството и нестопанските организации. В неговата реч ще се запознаете с доводите му защо училището убива креативността и колко важно е да се поставят грамотността и креативността наравно.

2. Your body language may shape who you are? – Езикът на тялото ви оформя кои сте.

Езикът на тялото повлиява на това как другите ни виждат, но може и да промени как ние виждаме себе си. Социалният психолог Ейми Къди показва как “силната поза” – заставането в поза на увереност, дори когато не сме уверени – може да подсили увереността ни и даже да въздейства върху шанса ни за успех.

3. How great leaders inspire actions? – Как великите лидери вдъхновяват за действие.

Саймън Сайнек има прост, но мощен модел за вдъхновяващо лидерство, започващ изцяло с един златен кръг и въпроса “Защо?”. Примерите му включват “Apple”, Мартин Лутър Кинг и братята Райт – и като контрапункт “Tivo”, които (преди една скорошна победа, утроила цената на акциите им), като че ли бяха в големи затруднения.

4. The future we are building – and boring – Бъдещето, което строим – и дълбаем.

Илън Мъск разговаря с главния куратор на TED Крис Андерсън и обсъжда новия си проект за прокопаване на тунели под Лос Анджелис, новини около Тесла и SpaceX и разбира се какво го кара да обърне поглед към Марс и да мисли за бъдеще на червената планета.

5. How to make stress your friend? – Kaк да направите стреса ваш приятел.

Стрес. Той кара сърцето ви да тупти, дишането ви да се учестява и челото ви да се поти. Но докато стресът се превръща във враг на публичното здраве, новите изследвания показват, че той може би ви вреди, само ако вярвате, че е така. Психологът Кели Макгонигал ни убеждава да виждаме стреса като нещо позитивно и ни въвежда в един невъзпят механизъм за намаляване на стреса: помагането на другите.

6. Questioning the Universe – Въпроси за Вселената.

В съответствие с темата на TED 2008, професор Стивън Хокинг задава някои Големи Въпроси относно Вселената – Как е възникнала Вселената? Как е възникнал животът? Сами ли сме? — и обсъжда как бихме могли да открием отговора им.

7. Homeopathy, quackery and fraud – Хомеопатия, шарлатанство и измами.

Легендарният скептик Джеймс Ранди взима на сцената пагубна доза от хомеопатични хапчета за сън и започва осемнадесет минути нападки и обвинения на нелогичните вярвания. Той хвърля ръкавицата на предизвикателството към световните медиуми и екстрасенси: “Докажете, че това, което правите е истинско и аз ще ви дам един милион долара.” Още няма отговорили на предизвикателството.

8. Honest liars – the psychology of self-deception – Откровени лъжци – психологията на самозаблудата.

Предоставяйки съдържание, ресурси и връзки, целта на д-р Кортни Уорън е да подкрепи всеки един, който е достатъчно смел да живее по-осъзнат живот. Тъй като, когато сме честни за това кои наистина сме ние, имаме възможността да се променим.

9. If I should have a daughter – Aко имам дъщеря.

“Ако имам дъщеря, вместо мама, тя ще ме нарича точка B…”, така започва устната поетеса Сара Кей беседата си, с която предизвика две бурни овации на ТЕD 2011. Тя разказва за метаморфозата си — от тинейджърка с широко отворени очи, която попива строфите в Нюйоркския клуб за поезия “Бауъри” до учителка, която свързва децата със силата им за самоизразяване чрез проекта VOICE (акронимът значи “глас”) — и представя две спиращи дъха поеми – “B” и “Хирошима”.

10. My escape from South Korea – Моето бягство от Северна Корея.

Като дете израстнало в Северна Корея, Хиенсео Лий смятала, че страната ѝ е “най-добрата на планетата”. Започнала да се съмнява в това по време на големия глад през 90-те. Избягала от страната на 14 и започнала да води живот като бежанка в Китай. Нейната история е личната ѝ приказка за оцеляването и надеждата.

Може да откриете още много вдъхновяващи истории, лекции, съвети на Ted.com

“Образователният процес няма край отвъд себе си – той сам си е собствена цел.” — Джон Дюи

Източник главно изображение: paysimple.com

Iveta Kraleva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top