Празник на жената: същността на хубавия ден

Една рецепта за хубав ден, носеща аромат на удовлетворение от начина ни на живот и изборите, които правим на ежедневна база и която стоиците биха одобрили:

◊ Усмивка и позитивна нагласа – нека от сутринта мислим за нещата, които ни предстоят и да имаме позитивна нагласа спрямо тях. Ежедневието ни подлежи на промяна – ако в него има нещо, което не ни носи удовлетворение, може да го променим. Въпросът е да намерим правилния подход и да имаме смелостта да го направим.

◊ Хубави думи – Сократ говори за трите сита (истина, доброта и полза), през които е хубаво човек да филтрира една новина преди да я споделя. Да имаме смелостта да застанем зад думите си и открито да ги споделим с човека, за когото са предназначени, е от ключово значение за добрия живот, а и за един хубав ден, в който следваме принципите си.

Истина – винаги трябва да проверяваме дали това, което искаме да споделим, е вярно. Доброта – ако нещото, което искаме да споделим, не е хубаво, защо да натрупваме допълнително лоши емоции, от които никой няма да спечели. Полза – ако новината не ни засяга и не предполага последващи действия от наша страна, каква е ползата да я знаем. Или както казва Елинор Рузвелт –

“Великите умове обсъждат идеи, средните умове обсъждат събития, малките умове обсъждат хора.”

◊ Любими занимания – време за себе си, време със семейството, книга, спорт, кино, храна … списъкът е безкрайно дълъг и строго индивидуален. Нека създаваме спомени, да пишем в дневник и ще видим за колко много неща можем и си струва да сме благодарни.

~

Iveta Kraleva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top