Подредба не само на дома, но и на мислите

Всички ние се радваме, когато домовете ни са подредени – красиви салфетки на масата, съчетаващи се с цветята до тях; прекрасен карамелен мирис на свещ; небрежно подхвърлено плетено одеяло на дивана; книги и снимки на рафта. От hygge до домашна атмосфера по фън шуй всичко цели да ни донесе така нужния комфорт и наслада.

Друг, също толкова важен, интериор е вътрешният ни и колкото по-рано започнем да му обръщаме внимание, толкова по-щастливи и спокойни ще бъдем. Всички тревожни мисли, паник атаки, безпокойство, стрес в големи количества разхвърлят вътрешния ни дом и предизвикват непоправими щети, ако не открием ефективен начин да се справяме с тях.

Като начало може да започнем със следните настолни правила, които да окачим на видно място в дома си и всеки път, когато се чувстваме разколебани и несигурни в себе си, да ги препрочитаме:

Започни ✔: Спри ✘:
Да обръщаш внимание на нуждите си – за да се грижиш за близките си, първо трябва да се погрижиш за себе си. Да се тревожиш за бъдещето – единственото, което ще си причиниш, е ненужно безпокойство и ще загубиш настоящия момент.
Да се усмихваш на всичко, което те ощастливява. Да съжаляваш за отминали събития – отърви се от всяко можеше, трябваше, щеше.
Да вярваш, че най-доброто предстои във всеки един аспект от живота. Да се оплакваш от всичко и от всички – край на негативизма.
Да се радваш на настоящия момент – тук и сега. Да подхранваш страховете си – край на неувереността.

Малките стъпки са най-важни към изграждането на позитивна и здравословна среда – воденето на дневник; разговор със семейството, приятели или колеги; отделяне на време за интересите си, дори и 5-10 минути на ден – четене или слушане на книга; йога; рисуване; YouTube време с любимия канал и прочие.

Подреждайте мислите си, така както подреждате дома си – с внимание към детайла. С времето човек осъзнава, че е изключително важно да не игнорира дадена мисъл/ситуация, която го тревожи. Точно обратното – срещнете се с нея, анализирайте я, задавайки си семплия въпрос защо, докато не откриете първоизточника, който я провокира. Ако ви е по-лесно, опишете я на лист хартия, но в никакъв случай не я архивирайте или изтривайте първосигнално – тя пак ще се появи.

подредба на дома, подредба на мислите, позитивни мисли, позитивна нагласа, добър живот, www.literaturazamen.com

Със сигурност психиката е много по-сложно изградена и моято цел не е да давам строго специфични психологически съвети, по-скоро универсални такива, които съм забелязала, че работят с времето и ми носят нужното спокойствие в трудни моменти.

За мен емоционалната интелигентност е един ключ към по-ползотворно общуване както с другите хора, така и към по-добро разбиране на самите нас. Както успокояваме и намираме правилните думи, които да кажем на близък приятел в труден момент, така трябва да подбираме думите и към себе си – позитивни, насърчаващи, одухотворяващи. По този начин смелостта ще е на наша страна и ще се впускаме в повече приключения, които ще ни радват или пък ще ни разочароват на моменти – важното е да учим нови неща, да взимаме поуки от уроците и да можем да ги предадем нататък, защото винаги ще има някой, който ще поиска съвет точно от нас. Нека бъдем отзивчиви и искрени! 🙂

~

Източници:

Изображение – pixabay.com

 

Iveta Kraleva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top